Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε πρόσφυγες από βρωμερές χώρες [Βίντεο]

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τους πρόσφυγες. Φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΟΗΕ έσπευσαν να καταδικάσουν τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν έκρυψε για ακόμη μια φορά τον αντιμεταναστευτικό του προσανατολισμό.

Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες περί ρατσιστικών χαρακτηρισμών για τους πολίτες από την Αϊτή, τον Ελ Σαλβαδόρ και γενικά τις αφρικανικές χώρες.

«Ποτέ δεν είπα κάτι υποτιμητικό για τους ανθρώπους από την Αϊτή ή για την ίδια τη χώρα τους, η οποία αναμφισβήτητα είναι φτωχή έχοντας υποστεί πολλά πλήγματα. Ποτέ δεν είπα ”διώξτε τους”. Οι ισχυρισμού αυτοί αποτελούν κατασκεύασμα των Δημοκρατικών. Έχω υπέροχη σχέση με τους πολίτες της Αϊτής. Πιθανόν θα πρέπει να ηχογραφώ τις επόμενές μας συναντήσεις, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για άλλη μια φορά για «ψέματα» των Δημοκρατικών.

Never said anything derogatory about Haitians other than Haiti is, obviously, a very poor and troubled country. Never said “take them out.” Made up by Dems. I have a wonderful relationship with Haitians. Probably should record future meetings – unfortunately, no trust!

Η είδηση φτάνει εν μέσω ανησυχίας για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει πάνω από 200.000 Σαλβαδοριανούς που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση Τραμπ να θέσει τελεσίγραφο στους Σαλβαδοριανούς να φύγουν από τις ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη αλλά συνέχιση μιας άκαμπτης και σκληρής πορείας.

Το θέμα της απέλασης των Σαλβαδοριανών θα τεθεί προς συζήτηση στο Κογκρέσο, ενώ Γερουσιαστές εξετάζουν την παρουσίαση σχεδίου για τον τερματισμό του πρόγραμματος χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας, κάτι που είχε ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος πριν από δύο μήνες.

Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας (DHS) ανακοίνωσε, την Δευτέρα, ότι σταματά να χορηγεί το καθεστώς προστασίας από την απέλαση σε τουλάχιστον 200.000 Σαλβαδοριανούς που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τραμπ χαρακτήρισε σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο «βρώμικες χώρες» εκείνες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για ρατσιστικά σχόλια από μέρους του Τραμπ, ενώ ανέφερε ότι η στάση του προέδρου άνοιξε την πόρτα στη χειρότερη όψη της ανθρώπινης φύσης.

Το «παιχνίδι» της αυτοαινέρεσης φέρεται να χρησιμοποιεί και πάλι ο Τραμπ , ο οποίος δεν παραδέχεται ότι προέβη σε ρατσιστικές δηλώσεις για τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, είπε ότι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα όχι όμως τις λέξεις «βρώμικες χώρες».

Οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν κατά τη συνάντηση Ρεμπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο πλαίσιο της εξέτασης μεταναστευτικού σχεδίου.

Ο Τραμπ πρότεινε αντί να υποδέχονται οι ΗΠΑ πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες ή από χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, να είναι ανοιχτοί σε πρόσφυγες από χώρες όπως η Νορβηγία.

«Γιατί χρειαζόμαστε πρόσφυγες από την Αϊτή;» φέρεται να διερωτήθηκε.

Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανικού προέδρου επιβεβαιώνονται από τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης Washington Post, New York Times, Politico και Wall Street Journal που βασίζονται σε αναφορές αυτόπτων μαρτύρων. Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν αρνήθηκε τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2019 οι Σαλβαδοριανοί έχουν διορία να φύγουν από τις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή φτάνει ύστερα από την κίνηση του κυβερνητικού επιτελείου του Τραμπ να καταργήσει το καθεστώς ειδικής προστασίας για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Αϊτή και την Νικαράγουα.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ξήλωμα του προγράμματος Ομπάμα που προστάτευε νεαρούς πρόσφυγες χωρίς χαρτιά από την απέλαση, κυρίως εκείνους που προέρχονταν από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ερωτήματα διατυπώνονται αναφορικά με το μέλλον 200.000 παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και που ζουν υπό την απειλή της απέλασης.

Σημαντικός πληθυσμός Σαλβαδοριανών με ειδικό καθεστώς προστασίας εντοπίζεται στην Καλιφόρνια, το Τέξας και την Ουάσιγκτον.

Το 10% των Σαλβαδοριανών που απειλούνται με απέλαση είναι παντρεμένοι με πολίτες των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα ειδικής προστασίας δημιουργήθηκε το 1990 ώστε πρόσφυγες από διάφορες χώρες να ζουν και να εργάζονται σύμφωνα με τον νόμο στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το εάν είχαν μπει νόμιμα ή παράνομα στην Αμερική.

Οι πολίτες από τον Ελ Σαλβαδόρ συνέθεταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που απολάμβανε το καθεστώς ειδική προστασίας.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: